Wybierz przepis
Placki ziemniaczano-pieczarkowe
Pieczarki faszerowane
Ser panierowan
Dodatkowo
Składniki
- ziemniaki 150 g
- pieczarki 60 g
- cebula 20 g
- mąka pszenna 30 g
- jakjko 1 szt
- olej 50 ml
- natka pietruszki 4 g
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
- Przeprowadzenie obróbki wstępnej brudnej: ziemniaków, pieczarek, cebuli, natki pietruszki, jaj.
- Starcie ręczne za pomocą tarki – na oczkach średnie wiórki ziemniaków i pieczarek.
- Duszenie pieczarek – odparowujemy wodę, następnie studzimy, cebulę kroimy w drobną kostkę oraz podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Po wystygnięciu łączymy składniki: do startych ziemniaków dodajemy, pieczarki, cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę- wszystko mieszamy na jednolitą masę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy dwa placki, nadając im kształt owalny.
- Smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu zdejmujemy – można osączyć z tłuszczu układając na jednorazowy ręcznik.
Składniki
- pieczarki większe 2 szt
- papryka świeża czerwona 25 g
- mięso mielone z indyka 40 g
- cebula czerwona 25 g
- ser żółty do środka i do zapiekania
- suszone pomidory 20 g
- musztarda francuska 1 łyżeczka
- olej 40 ml
- natka pietruszki 4 g
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
- Przeprowadzenie obróbki wstępnej pieczarek, papryki, cebuli czerwonej, natki pietruszki.
- Nastawienie niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i octu w celu zblanszowania pieczarek- krótkiego zanurzenia w gotującej się wodzie z w/w dodatkami.
- Wyjęcie i ostudzenie.
- Przygotowanie nadzienia : pokrojenie lub starcie korzonków z pieczarek, podduszenie ich, pokrojenie w kostkę papryki, cebuli czerwonej, pomidorów suszonych, posiekanie natki pietruszki, starcie sera żółtego.
- Podsmażenie cebuli na rozgrzanym oleju, dodanie mięsa mielonego, papryki, pieczarek, wszystko krótko podsmażamy, przekładamy gorące do miski, dodajemy suszone pomidory, musztardę francuską, ser żółty, natkę pietruszki całość doprawiamy do smaku.
- Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy zblanszowane pieczarki.
- Wierzch posypujemy startym serem, zapiekamy w nagrzanym piekarniku do ok.180⁰C, przez ok. 10 min.
Składniki
- ser camembert 120 g
- jajko 1 szt
- bułka tarta 50 ml
Przygotowanie
- Ser camembert przekrajamy na pół, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
Składniki
- bułki do burgerów z sezamem
- majonez
- pomidor świeży 1 szt
- rukola 50 g
- cukinia 50 g
- cebula czerwona 1 szt
- pomidorki koktajlowe 2-4 szt
Przygotowanie
- Bułkę do burgerów przekrajamy na pół, lekko grillujemy, na bułkę układamy rucolę, placek ziemniaczano-pieczarkowy, smarujemy majonezem, układamy dekoracyjnie grillowaną cukinię oraz prążki z czerwonej cebuli, na to ser panierowany smażony, pokrojony pomidor, oraz pieczarkę faszerowaną - całość dekorujemy.