Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

PIECZARKO- BURGER

talerz

PIECZARKO- BURGER

Uczennice Technikum nr 1 w Zespole Szkół Zawodowych nr.1 w Białej Podlaskiej, Julia i Aleksandra na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych, przygotowały “Pieczarko-burger”. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.

Proces przygotowania

Składniki na placki ziemniaczano-pieczarkowe:

  • ziemniaki 150 g
  • pieczarki 60 g
  • cebula 20 g
  • mąka pszenna 30 g
  • jakjko 1 szt
  • olej 50 ml
  • natka pietruszki 4 g
  • przyprawy do smaku

Składniki na pieczarki faszerowane:

  • pieczarki większe 2 szt
  • papryka świeża czerwona 25 g
  • mięso mielone z indyka 40 g
  • cebula czerwona 25 g
  • ser żółty do środka i do zapiekania
  • suszone pomidory 20 g
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • olej 40 ml
  • natka pietruszki 4 g
  • przyprawy do smaku

Składniki na ser panierowany:

  • ser camembert 120 g
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 50 ml

Inne składniki do burgera:

  • bułki do burgerów z sezamem
  • majonez
  • pomidor świeży 1 szt
  • rukola 50 g
  • cukinia 50 g
  • cebula czerwona 1 szt
  • pomidorki koktajlowe 2-4 szt

Technika wykonania placków ziemniaczano pieczarkowych:

Przeprowadzenie obróbki wstępnej brudnej: ziemniaków, pieczarek, cebuli, natki pietruszki, jaj. Starcie ręczne za pomocą tarki – na oczkach średnie wiórki ziemniaków i pieczarek. Duszenie pieczarek – odparowujemy wodę, następnie studzimy, cebulę kroimy w drobną kostkę oraz podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu łączymy składniki: do startych ziemniaków dodajemy, pieczarki, cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę- wszystko mieszamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy dwa placki, nadając im kształt owalny. Smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu zdejmujemy – można osączyć z tłuszczu układając na jednorazowy ręcznik.

Technika wykonania pieczarek faszerowanych:

Przeprowadzenie obróbki wstępnej pieczarek, papryki, cebuli czerwonej, natki pietruszki. Nastawienie niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i octu w celu zblanszowania pieczarek- krótkiego zanurzenia w gotującej się wodzie z w/w dodatkami. Wyjęcie i ostudzenie. Przygotowanie nadzienia : pokrojenie lub starcie korzonków z pieczarek, podduszenie ich, pokrojenie w kostkę papryki, cebuli czerwonej, pomidorów suszonych, posiekanie natki pietruszki, starcie sera żółtego. Podsmażenie cebuli na rozgrzanym oleju, dodanie mięsa mielonego, papryki, pieczarek, wszystko krótko podsmażamy, przekładamy gorące do miski, dodajemy  suszone pomidory, musztardę francuską, ser żółty, natkę pietruszki całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy zblanszowane pieczarki. Wierzch  posypujemy startym serem, zapiekamy w nagrzanym  piekarniku do ok.180⁰C, przez ok. 10 min.

Technika wykonania sera panierowanego:

Ser camembert przekrajamy na pół, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

Składanie pieczarko-burgera:

Bułkę do burgerów przekrajamy na pół, lekko grillujemy, na bułkę układamy rucolę, placek ziemniaczano-pieczarkowy, smarujemy majonezem, układamy dekoracyjnie grillowaną cukinię oraz prążki z czerwonej cebuli, na to  ser panierowany smażony, pokrojony pomidor, oraz pieczarkę faszerowaną -  całość dekorujemy.

 Zobacz już teraz film Julii i Aleksandry!

Zobacz pozostałe przepisy

Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego