PIECZARKO- BURGER
Uczennice Technikum nr 1 w Zespole Szkół Zawodowych nr.1 w Białej Podlaskiej, Julia i Aleksandra na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych, przygotowały “Pieczarko-burger”. Cały proces przygotowania tego dania oraz jego prezentację możecie obejrzeć w filmie, który znajdziecie w kategorii filmy na naszej stronie.
Proces przygotowania
Składniki na placki ziemniaczano-pieczarkowe:
Składniki na pieczarki faszerowane:
Składniki na ser panierowany:
Inne składniki do burgera:
Technika wykonania placków ziemniaczano pieczarkowych:
Przeprowadzenie obróbki wstępnej brudnej: ziemniaków, pieczarek, cebuli, natki pietruszki, jaj. Starcie ręczne za pomocą tarki – na oczkach średnie wiórki ziemniaków i pieczarek. Duszenie pieczarek – odparowujemy wodę, następnie studzimy, cebulę kroimy w drobną kostkę oraz podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu łączymy składniki: do startych ziemniaków dodajemy, pieczarki, cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę- wszystko mieszamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy dwa placki, nadając im kształt owalny. Smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu zdejmujemy – można osączyć z tłuszczu układając na jednorazowy ręcznik.
Technika wykonania pieczarek faszerowanych:
Przeprowadzenie obróbki wstępnej pieczarek, papryki, cebuli czerwonej, natki pietruszki. Nastawienie niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i octu w celu zblanszowania pieczarek- krótkiego zanurzenia w gotującej się wodzie z w/w dodatkami. Wyjęcie i ostudzenie. Przygotowanie nadzienia : pokrojenie lub starcie korzonków z pieczarek, podduszenie ich, pokrojenie w kostkę papryki, cebuli czerwonej, pomidorów suszonych, posiekanie natki pietruszki, starcie sera żółtego. Podsmażenie cebuli na rozgrzanym oleju, dodanie mięsa mielonego, papryki, pieczarek, wszystko krótko podsmażamy, przekładamy gorące do miski, dodajemy suszone pomidory, musztardę francuską, ser żółty, natkę pietruszki całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy zblanszowane pieczarki. Wierzch posypujemy startym serem, zapiekamy w nagrzanym piekarniku do ok.180⁰C, przez ok. 10 min.
Technika wykonania sera panierowanego:
Ser camembert przekrajamy na pół, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
Składanie pieczarko-burgera:
Bułkę do burgerów przekrajamy na pół, lekko grillujemy, na bułkę układamy rucolę, placek ziemniaczano-pieczarkowy, smarujemy majonezem, układamy dekoracyjnie grillowaną cukinię oraz prążki z czerwonej cebuli, na to ser panierowany smażony, pokrojony pomidor, oraz pieczarkę faszerowaną - całość dekorujemy.