PIECZARKO-BURGER

PIECZARKO-BURGER

Uczennice Technikum nr 1 w Zespole Szkół Zawodowych nr.1 w Białej Podlaskiej, Julia i Aleksandra na I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych, przygotowały “Pieczarko-burger”.   
Autor Aleksandra Pisarzewska i Julia Bujnik
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Placki ziemniaczano-pieczarkowe Pieczarki faszerowane Ser panierowan Dodatkowo

Składniki

  • ziemniaki 150 g
  • pieczarki 60 g
  • cebula 20 g
  • mąka pszenna 30 g
  • jakjko 1 szt
  • olej 50 ml
  • natka pietruszki 4 g
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. Przeprowadzenie obróbki wstępnej brudnej: ziemniaków, pieczarek, cebuli, natki pietruszki, jaj.
  2. Starcie ręczne za pomocą tarki – na oczkach średnie wiórki ziemniaków i pieczarek.
  3. Duszenie pieczarek – odparowujemy wodę, następnie studzimy, cebulę kroimy w drobną kostkę oraz podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  4. Po wystygnięciu łączymy składniki: do startych ziemniaków dodajemy, pieczarki, cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę- wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy dwa placki, nadając im kształt owalny.
  6. Smażymy z obydwu stron. Po usmażeniu zdejmujemy – można osączyć z tłuszczu układając na jednorazowy ręcznik.

Składniki

  • pieczarki większe 2 szt
  • papryka świeża czerwona 25 g
  • mięso mielone z indyka 40 g
  • cebula czerwona 25 g
  • ser żółty do środka i do zapiekania
  • suszone pomidory 20 g
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • olej 40 ml
  • natka pietruszki 4 g
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. Przeprowadzenie obróbki wstępnej pieczarek, papryki, cebuli czerwonej, natki pietruszki.
  2. Nastawienie niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i octu w celu zblanszowania pieczarek- krótkiego zanurzenia w gotującej się wodzie z w/w dodatkami.
  3. Wyjęcie i ostudzenie.
  4. Przygotowanie nadzienia : pokrojenie lub starcie korzonków z pieczarek, podduszenie ich, pokrojenie w kostkę papryki, cebuli czerwonej, pomidorów suszonych, posiekanie natki pietruszki, starcie sera żółtego.
  5. Podsmażenie cebuli na rozgrzanym oleju, dodanie mięsa mielonego, papryki, pieczarek, wszystko krótko podsmażamy, przekładamy gorące do miski, dodajemy  suszone pomidory, musztardę francuską, ser żółty, natkę pietruszki całość doprawiamy do smaku.
  6. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy zblanszowane pieczarki.
  7. Wierzch  posypujemy startym serem, zapiekamy w nagrzanym  piekarniku do ok.180⁰C, przez ok. 10 min.

Składniki

  • ser camembert 120 g
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 50 ml

Przygotowanie

  1. Ser camembert przekrajamy na pół, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

Składniki

  • bułki do burgerów z sezamem
  • majonez
  • pomidor świeży 1 szt
  • rukola 50 g
  • cukinia 50 g
  • cebula czerwona 1 szt
  • pomidorki koktajlowe 2-4 szt

Przygotowanie

  1. Bułkę do burgerów przekrajamy na pół, lekko grillujemy, na bułkę układamy rucolę, placek ziemniaczano-pieczarkowy, smarujemy majonezem, układamy dekoracyjnie grillowaną cukinię oraz prążki z czerwonej cebuli, na to  ser panierowany smażony, pokrojony pomidor, oraz pieczarkę faszerowaną -  całość dekorujemy.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności