Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym

Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym

Autorami przepisu jest Zuzanna i Patryk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie - kolejni uczestnicy I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Pieczarka ma Moc” dla uczniów klas gastronomicznych.   
Autor Zuzanna Malczyk i Patryk Zawodni
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Kaszotto Farsz do gołąbków i gołąbki

Składniki

  • Kasza pęczak – 100 g
  • Suszone pomidory w oleju– 130 g (1/2 słoika)
  • Pieczarka – 150 g
  • Cebula – 50 g
  • Orzech włoski – 30 g
  • Śmietanka 30% - 250 ml
  • Sól – do smaku

Przygotowanie

  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną kaszy, pieczarek, cebuli.
  2. Kaszę podsmażyć na oleju od suszonych pomidorów.
  3. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej kaszy z suszonymi pomidorami. Wszystko podsmażyć.
  4. Wszystko doprawić solą.
  5. Orzechy włoskie rozdrobnić i dodać do pozostałych składników na patelni.
  6. Na koniec dodać śmietankę.

Składniki

  • Marchew – 60 g (1 szt.)
  • Pietruszka – 30 g (1 szt.)
  • Seler – 30 g (1/2 szt.)
  • Cebula – 30 g
  • Masło – 20 g
  • Bulion warzywny – 300 ml
  • Kapusta włoska – 1 szt.
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw.
  2. Bulion ugotować na resztkach warzyw i kapusty.
  3. Warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
  4. Przyprawić.
  5. Zeszklone warzywa zalać bulionem i dusić.
  6. Zawinąć farsz w kapustę  włoską, uformowane gołąbki w folię spożywczą, by podczas gotowania gołąbków składniki mineralne i witaminy nie przeszły do wody.
Obejrzyj film z procesu przygotowania

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności