farsz pieczarkowy:
Przygotowanie:
Farsz:
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na rozgraną patelnię z dodatkiem oleju wrzucamy cebulkę oraz pieczarki i chwilkę podsmażamy (jakieś 5 min). Po zdjęciu z ognia doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Do głębokiej miski daję, mąkę, drożdże suche – (jeśli używamy świeżych to je rozpuszczamy ujmując trochę wody z całości i łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 - 15 min. pracujący zaczyn dodajemy potem do reszty składników na ciasto), cukier, sól, wodę i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godzi czasu do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni (u mnie zwykły piekarnik gazowy bez termoobiegu). Ciasto po wyrośnięciu odgazuj, chwilkę zarób i podziel na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki. Blaszkę oprósz delikatnie mąką i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, rozsmaruj odrobinę sosu pomidorowego, posyp odrobiną sera żółtego a na nim rozłóż równomiernie wcześniej przygotowany i przestygnięty farsz pieczarkowy który posypujemy pozostałym serem żółtym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 – 20 min aż spód ciasta delikatnie się zarumieni a ser dobrze rozpuści. Gotową pizzę wyciągnij a z pozostałymi częściami ciasta i farszu postępuj tak samo.