Wybierz przepis
Danie główne
Sos pieczarkowy
Dodatkowo
Składniki
- 2 szklanki surowego ryżu
- 4 szklanki wody
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 3 jajka
- dwie garście posiekanego szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ryż zalewamy wodą, dodajemy soli i pod przykryciem gotujemy na średnim ogniu aż ryż wpije prawie że całą wodę, wtedy wówczas gasimy ogień i pod przykryciem odstawiamy na 15 – 20 min.
- Po tym czasie mieszamy i odstawiamy by przestygł.
- Gotowy przestygnięty ryż przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy posiekany szczypiorek, przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
- Łyżką nabieramy gotową masę, kładziemy na bułkę tarta i formujemy zgrabne kotleciki.
- Gotowe kotleciki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Składniki
- 0,5 kg pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki wody
- tymianek
- zasmażka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do rondelka z odrobiną oleju i chwilkę podsmażamy.
- Po 5 min zalewamy wodą i doprawiam chwilkę gotujemy.
- Kolejno doprawiamy do smaku i zagęszczamy zasmażką.
Składniki
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie
- Gotowe kotleciki ryżowe kładziemy na talerz i polewamy sosem, a wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

