Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym

Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym

To prosty pomysł na pyszny obiad, a także na wykorzystanie ryżu który nam np. został. Kotleciki są naprawdę bardzo proste w wykonaniu, polane sosem pieczarkowym wyśmienicie smakują i idealnie ze sobą współgrają. Znów można powiedzieć, że Pieczarka Ma Moc.
Autor Magdalena Wojtanowicz
Drukuj > Udostępnij >
Wybierz przepis
Danie główne Sos pieczarkowy Dodatkowo

Składniki

  • 2 szklanki surowego ryżu
  • 4 szklanki wody
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • dwie garście posiekanego szczypiorku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ryż zalewamy wodą, dodajemy soli i pod przykryciem gotujemy na średnim ogniu aż ryż wpije prawie że całą wodę, wtedy wówczas gasimy ogień i pod przykryciem odstawiamy na 15 – 20 min.
  2. Po tym czasie mieszamy i odstawiamy by przestygł.
  3. Gotowy przestygnięty ryż przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy posiekany szczypiorek, przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
  4. Łyżką nabieramy gotową masę, kładziemy na bułkę tarta i formujemy zgrabne kotleciki.
  5. Gotowe kotleciki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki wody
  • tymianek
  • zasmażka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do rondelka z odrobiną oleju i chwilkę podsmażamy.
  2. Po 5 min zalewamy wodą i doprawiam chwilkę gotujemy.
  3. Kolejno doprawiamy do smaku i zagęszczamy zasmażką.

Składniki

  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie

  1. Gotowe kotleciki ryżowe kładziemy na talerz i polewamy sosem, a wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Patronat

Nasi Partnerzy

Zapraszamy do współpracy

© Copyrights 2024 PIECZARKA MA MOC | Created by Lightmoon & Idea-solution || Polityka prywatności