Kotlety ryżowo – szczypiorkowe z sosem pieczarkowym to prosty pomysł na pyszny obiad, a także na wykorzystanie ryżu który nam np. został. Kotleciki są naprawdę bardzo proste w wykonaniu, polane sosem pieczarkowym wyśmienicie smakują i idealnie ze sobą współgrają. Znów można powiedzieć, że Pieczarka Ma Moc.
Składniki:
2 szklanki surowego ryżu
4 szklanki wody
½ płaskiej łyżeczki soli
3 jajka
dwie garście posiekanego szczypiorku
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
sól, pieprz do smaku
2 szklanki wody
tymianek
zasmażka do zagęszczenia sosu
dekoracja:
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą, dodajemy soli i pod przykryciem gotujemy na średnim ogniu aż ryż wpije prawie że całą wodę, wtedy wówczas gasimy ogień i pod przykryciem odstawiamy na 15 – 20 min. Po ty, czasie mieszamy i odstawiamy by przestygł. Gotowy przestygnięty ryż przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy posiekany szczypiorek, przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy gotową masę, kładziemy na bułkę tarta i formujemy zgrabne kotleciki. Gotowe kotleciki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Sos. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do rondelka z odrobiną oleju i chwilkę podsmażamy. Po 5 min zalewamy wodą i doprawiam chwilkę gotujemy. Kolejno doprawiamy do smaku i zagęszczamy zasmażką.
Gotowe kotleciki ryżowe kładziemy na talerz i polewamy sosem, a wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.