Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym

talerz

Kotlety ryżowo – szczypiorkowe z sosem pieczarkowym to prosty pomysł na pyszny obiad, a także na wykorzystanie ryżu który nam np. został. Kotleciki są naprawdę bardzo proste w wykonaniu, polane sosem pieczarkowym wyśmienicie smakują i idealnie ze sobą współgrają. Znów można powiedzieć, że Pieczarka Ma Moc.

Składniki:

2 szklanki surowego ryżu
4 szklanki wody
½ płaskiej łyżeczki soli

3 jajka
dwie garście posiekanego szczypiorku
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

sos pieczarkowy:

0,5 kg pieczarek
sól, pieprz do smaku
2 szklanki wody
tymianek
zasmażka do zagęszczenia sosu

dekoracja:

posiekany szczypiorek

Przygotowanie:


Ryż zalewamy wodą, dodajemy soli i pod przykryciem gotujemy na średnim ogniu aż ryż wpije prawie że całą wodę, wtedy wówczas gasimy ogień i pod przykryciem odstawiamy na 15 – 20 min. Po ty, czasie mieszamy i odstawiamy by przestygł. Gotowy przestygnięty ryż przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy posiekany szczypiorek, przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy gotową masę, kładziemy na bułkę tarta i formujemy zgrabne kotleciki. Gotowe kotleciki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

Sos. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do rondelka z odrobiną oleju i chwilkę podsmażamy. Po 5 min zalewamy wodą i doprawiam chwilkę gotujemy. Kolejno doprawiamy do smaku i zagęszczamy zasmażką.

Gotowe kotleciki ryżowe kładziemy na talerz i polewamy sosem, a wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym